dimarts, 7 de juny del 2011

Paco Roig, lo Morano. Els electrodomèstics, les instal·lacions i la vida cultural d'Ulldecona

Una de les grans revolucions del s.XX, que va marcar un abans i un després en les vides dels habitants de pobles i ciutats, va ser l'arribada de l'electricitat a les llars i el desenvolupament dels electrodomèstics. Paco Roig, conegut a Ulldecona com Paco lo Morano, té una gran experiència en aquest terreny i ens va explicar el seu punt de vista i les seves vivències com a electricista professional què ha estat. En el vídeo arxivat a l'Ajuntament d'Ulldecona, Paco ens anomena diferents electrodomèstics que van anar apareixent, i les diverses variants. Alguns aparells ens conta que ja  no tenen sortida al mercat, com és el cas de la picadora. També ens explica en detall el funcionament d'alguns d'aquests electrodomèstics.

El pare de Paco es dedicava a la construcció, però aquesta no era la seva vocació. Les seves inquietuds es movien des de ben jove cap a les instal·lacions d'electricitat i aigua, i aviat va començar com a aprenent. Cap a l'any 1951, es va establir com a electricista i fontaner. Anys després seria un dels fundadors de Electrounión, que s'ubicava al número 50 de la Murada de Baix, i que aplegava els electricistes del municipi. Quan la societat es va dissoldre, va obrir Electromorano, negoci que continua funcionant en mans dels seus fills i les respectives parelles. A més a més, abans d'anar a fer el servei militar, va ser el responsable d'algunes de les primeres instal·lacions de cinema al poble i va exercir com a operador als cinemes Savoy i al Victòria del municipi. També es va encarregar de la luminotècnia de la Passió i va enginyar alguns dels efectes especials d'aquesta representació capdal en la tradició cultural del poble, alguns d'ells encara continuen vigents com la llança que s'enclava a Jesús a la creu. 

Paco sempre ha conegut el poble amb enllumenat públic. La central elèctrica de la Plaça Catalunya i la del Vallàs, van ser les primeres d'Ulldecona. Tammateix, sí que recorda quan es van fer les primeres instal·lacions d'aigua potable a les llars. Quan va començar a treballar hi havia instal·lacions elèctriques a les cases, però no eren tan sofisticades com les actuals, no existia ni la calefacció ni aire condicionat. Tampoc es coneixia el gas, es cuinava en cuina econòmica, amb carbó. Els electrodomèstics, i la seva contínua i ràpida evolució, han canviat la manera de viure de les famílies. Paco recorda que la primera ràdio que ell va conèixer s'anomenava “de Galena” i es tractava d'un aparell que no necessitava ni piles ni llum per al seu funcionament, consistia en una bobina, un condensador variable, una pedreta brillant i uns auriculars, “havies de rascar la pedra per trobar una emissora”, explica.

A part de la introducció progressiva dels diferents electrodomèstics, al principi molt rudimentaris (en les primeres neveres un havia de comprar el gel a part, per exemple), Paco ens va explicar que la primera televisió en blanc i negre que ell va veure va ser al bar l'Espot, on hi anava per veure una sèrie de submanistes que el tenia fascinat. L'Espot es situava al costat d'on actualment hi ha la botiga Electromorano, a la planta de dalt s'hi ubicava l'associació del CCR i s'hi organitzaven actes d'entreteniment per als joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada