divendres, 20 de maig del 2011

LA HISTÒRIA DEL CALMANT NOFRE

Dolores Nofre Canalda (1929) era la propietària de la Destil·leria de Licors Nofre. Ella va formar-se a Castelló però no va poder finalitzar els estudis degut a la guerra. Recorda que en aquells temps els ho van prendre tot. El pare de Dolores va ser governador de Castelló i d'una província de les Canàries, però durant la guerra van sacsejar la seva casa i van ser molt ajudats per veïns, familiars i amics què els portaven queviures a casa.

Dolors ens va explicar que el negoci amb els licors li ve de família: El seu avi tenia un alambí amb el qual destil·lava aiguardent. El seu pare va engrandir l'empresa, cap als anys trenta: a més de la destil·leria de licors (carrer Migdia), va fer una fàbrica d'alcohol (carrer Major, n. 182). D'altra banda, Dolors ens contava que, també cap als anys 30, a on actualment hi ha el bar la Lluna, s'hi havia ubicat una fàbrica de destil·lació de brisa (feien alcohol de baixa graduació, que es rectificava fins fer-lo de 96º). La brisa del raïm és el subproducte sòlid que s'obté en fer vi. El raïm del poble era en la seva majoria de la classe Escanyavella (era de baixa qualitat, però produïa molta quantitat). A la fàbrica de licors feien aiguardent, anís, licor de xocolata... També hi destil·laven el licor de cafè típic d'Ulldecona, el Calmant. Per tradició, aquesta beguda es produïa de manera casolana a les diferents llars de poble, però el pare de Dolores el va destil·lar i comercialitzar de manera industrial, per la qual cosa el va patentar.

La destil·leria distribuïa fonamentalment per les províncies de Terol, Castelló i Tarragona. Amb humor, Dolors ens contava alguna anècdota relacionada amb les conseqüències del Calmant, beguda molt fina al paladar però de graduació molt elevada: A una població de Terol fins i tot van arribar a prohibir el Calmant perquè consideraven que era el responsable que la gent s'emborratxés massa. En el vídeo que hem enregistrat de Dolores Nofre, localitzable a l'arxiu intern de l'Ajuntament, també es recull el funcionament de la destil·leria i detalls de com es desenvolupava la verema.

Per cert, Dolores no ens va voler explicar l’ ingredient secret del Calmant Nofre.

1 comentari: