dijous, 16 de juny del 2011

La 5a Fira del món Geganter

La Geganta local lluirà el seu primer mantó restaurat 

El Grup de Grallers d'Ulldecona celebra el seu 25é aniversari 

Vora 2500 persones participaran en la 5a Fira de Grallers d'Ulldecona, que es portarà a terme els dies 1 i 2 d'octubre a Ulldecona. El motiu de la fira és la cloenda del actes de celebació del 20é aniversari dels Grallers d'Ulldecona i l'inici dels actes del 20é aniversari dels gegants de la població. La cirereta del pastís per aquesta celebració la ficarà el mantó històric, recentment restaurat de la geganta Pietat, que es lluirà en l'aniversari, el qual s'haurà presentat a les Festes Majors. 

Durat aquesta 5a Fira del món Geganter, la Pietat tornarà a vestir, després d'uns 10 anys sense fer-ho, el primer mantó amb el qual va ser vestida. Es tracta de la peça típica del vestuari femení tradicional de la vall, que encara s'empra a la població per sortir a dansar la jota típica, coneguda popularment com “Xim-xim” o Ball de mantons. Particularment, el de la geganta estava bordat a mà i ha estat recuperat per cosidores del mateix municipi. El mantó amb el pas del temps s'havia desmillorat molt: hi havia forats i descosits. La iniciativa de millorar el seu estat, va sorgir del Taller de Confecció d'Indumentària impulsat pel programa “Tallers de la Festa” de la Generalitat de Catalunya. 

Durant el primer cap de setmana d'octubre, ompliran de música i ball els principals carrers de la població vora 25 colles de grallers i geganters, provinents de diferents regions de Catalunya, Aragó i el País Valencià, fins i tot en aquesta edició es comptarà amb la visita d'una colla convidada procedent d'Àustria. En la fira també s'espera l'exposició d'una trentena d'estands relacionats amb el món gegantes. 

A la nit, també es farà un concert vinculat a danses típiques catalanes. L'antic mantó restaurat serà lluït tot l'any 2012. Posteriorment, el mantó serà guardat i exposat per l'Ajuntament d'Ulldecona, i només es vestirà la geganta amb ell, en ocasions especials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada